dimecres, 11 de novembre del 2015

[19-10-2015] - Conferència inaugural del curs 2015-2016 «La Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico: un compromiso con la investigación, divulgación y conservación del arte románico», a càrrec del Sr. Pedro Luis Huerta


El passat dilluns, 19 d’octubre del 2015, va tenir lloc a la sala Pere i Joan Coromines la conferència inaugural del nou curs: «La Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico: un compromiso con la investigación, divulgación y conservación del arte románico», a càrrec del Sr. Pedro Luis Huerta, coordinador de cursos i publicacions de la Fundación Santa Maria la Real del Patrimonio Histórico.

   La Fundación Santa Maria la Real va nèixer de la idea de José Maria Perez González, més conegut com a “Peridis”, de velar per la protecció i difusió del patrimoni histórico-artístic medieval. El seu origen arrenca a la década del 1970 amb una restauració duta a terme a l’edifici que avui és la seu de la Fundació: el Monestir de Santa Maria la Real d’Aguilar de Campoo, conegut des de feia temps com “el convento caído”. Aquesta iniciativa al capdavant de la qual hi era Peridis va ser promoguda desde la Asociación de Amigos del Monasterio, creada per a tals fins i la llavor de la Fundació. Ara bé, la fundació no només ha perseguit la difusió cultural. Aquesta també s’ha caracteritzat per la seva vocació social arran la creació de les primeres escoles taller d’España a la década dels 80. Les escoles taller permetien ensenyar oficis  a joves aturats de la regió i, alhora, recuperar i protegir el patrimoni històric comú. Tot això va culminar amb el Premi Europa Nostra l’any 1988. En aquesta mateixa data es fa una passa més i es crea el Centro de Estudios del Románico, el qual comença a potenciar jornades de divulgació i investigació en torn el món medieval. Aquest esperit de recerca i divulgació avui es manté a través del Coloquio Ars Mediaevalis (dirigit pels Drs. Gerardo Boto i Alejandro García Avilés) i cursos de divulgació com els de Historia del Monacato, de gran èxit d’assistents estiu rere estiu. Segons paraules del conferenciant, el "buque insignia" de la fundació ha estat el projecte editorial de la Enciclopedia del Románico, una monumental obra que té per objectiu recollir de forma exhaustiva el romànic de la Península Ibèrica amb rigor científic. En paraules de Pedro Luis Huerta: “va ser un treball dur però també amè”. En aquest monumental esforç va destacar l’ajuda financera de Caja Duero i el capital intel·lectual que va participar en la redacció de l’obra (historiadors de l’art a l’atur i arquitectes, a més dels grans especialistes). Aquesta monumental obra va portar com a conseqüència la creació d’una gran base de dades fotogràfica del romànic de prop de 70.000 imatges anomenada románicodigital.com. Per concloure la conferència, va destacar la gran labor científica que duu a terme la Fundació a través de l’organització de congressos, cursos i simposis per fer avançar el coneixement sobre el món medieval, i que té la seva culminació en nombroses publicacions d’abast internacional. 


Per a més informació sobre la Fundació i els seus cursos: Fundación Santa Maria la Real del Patrimonio Histórico.