dilluns, 26 de desembre del 2011

[19-12-2011] – Conferència Dra. Francesca Español: «L'escenari litúrgic de la catedral de Girona: un patrimoni moble desmantellat?»

El passat dilluns 19 de desembre de 2011 va tenir lloc, a la Sala Pere i Joan Coromines de l'IEC (carrer del Carme 47, Barcelona), la conferència del Dra. Francesca Español amb el títol de «L'escenari litúrgic de la catedral de Girona: un patrimoni moble desmantellat?». 
El diumenge 3 d’abril de 2011 es va consagrar, per quarta vegada en la seva història, la capella presbiterial de la catedral de Girona, en una missa presidida pel bisbe Francesc Pardo. Les consagracions precedents van ser les de la catedral romànica el 1038, en temps de la comtessa Ermessenda; el 1346, la de la catedral gòtica, i el 1939 quan es va sacralitzar l'altar després de la destrucció pels fets de juliol del 1936. La d’enguany acaba amb un procés de restauració de tot l’espai presbiterial que ha protagonitzat una certa polèmica entre els estudiosos de l’art medieval pel poc respecte mostrat a la distribució original de tot el mobiliari litúrgic d’aquest àmbit. 
La Dra. Francesca Español va presentar en primer lloc i de forma individualitzada cada un dels elements que integraven aquest espai en època medieval: l’ara de la primitiva catedral romànica; la càtedra episcopal, la Verge romànica, el baldaquí i el retaule d’orfebreria gòtica i totes les peces que completaven aquest àmbit com les arquetes i les creus processionals  que ara es custodien en el Museu Tresor de la Catedral.
A l’igual que en la última sessió del curs passat d’abans de les festes nadalenques, AAR pretenia dedicar aquesta xerrada a un aspecte polèmic. La Dra. Francesca Español va indicar que l’adequació d’aquest mobiliari a la normativa del Concili Vaticà II ha desmuntat un conjunt únic a Europa que fins l’any 1994 s’havia mantingut íntegre. 
Les obres van ser restaurades i conservades en un magatzem durant 17 anys fins a la realització de les obres de reforma i ampliació del presbiteri que n’han desvirtuat el significat original. La Dra. Francesca Español i el Dr. Pere Freixes ja havien advertit del fet en llurs publicacions anteriors. La taula rodona es va concloure amb un intens debat per part del nombrós públic assistent que va fer palesa la necessitat d’una presa de consciència sobre el respecte que s’ha de tenir, i a vegades no es veu, pel nostre patrimoni artístic. Com a final de trimestre i com a celebració de les festes del Nadal es va obsequiar al públic present amb un petit refrigeri a base de neules i una copa de cava.

Per a més informació: