dilluns, 29 de juny del 2015

[26-04-2015] - VI Trobada d’AAR de Catalunya a la Seu d’Urgell

El passat diumenge, 26 d’abril de 2015, va tenir lloc la VI Trobada dels Amics de l’Art Romànic a la Seu d’Urgell. Aquest any, l’organització de la trobada va recaure en els AAR, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. 

La trobada va començar amb una breu presentació institucional de la jornada a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; el representant del Copríncep d’Andorra, Mn. Josep Maria Mauri; i la presidenta d’AAR-IEC, la Dra. Francesca Español Bertrán. 


   Un cop acabades les paraules de benvinguda, els socis de les diverses entitats van dividir-se diferents grups, contribuint així a una visita dels diferents punts de forma organitzada. En aquest primera part del matí, els espais a visitar van ser l’església de Sant Miquel, erigida pel bisbe Sant Ermengol durant la primera meitat del s. XI(les explicacions van anar a càrrec del Dr. Joan Valero Molina); el claustre de la catedral, de finals del s. XII i principis del XIII, del qual va destacar-se el caràcter ornamental de la seva escultura (les explicacions van anar a càrrec de la Dra. Francesca Español Bertrán); i la col·lecció del museu diocesà (les explicacions van anar a càrrec del Dr. Joaquim Graupera i Graupera). Després d’aquest recorregut sobre la catedral, va portar-se a terme un itinerari urbà en torn els espais del passat medieval de la ciutat a càrrec de membres i col·laboradors d’AAR-IEC. Entre els llocs que van van visitar-se: l’hospital, el convent de Sant Domènec, l’Ajuntament o casa de la Vila, l’exterior del presbiteri de la catedral i el carrer major. Després del dinar, la Dra. Francesca Español va pronunciar una conferència sobre algun dels elements que singularitzen i caracteritzen el monument, valorant també la petjada sobre la catedral del col·leccionisme dels segles XIX i XX. El colofó de la trobada va anar a càrrec del grup musical Ministrers del Sabre, que van obsequiar als assistens amb un magnífic concert de música medieval.