diumenge, 27 d’abril del 2014

[06-04-2014] - V Trobada dels Amics de l'Art Romànic a Vilafranca del Penedès

El passat diumenge 6 d’abril de 2014 va tenir lloc la V Trobada dels Amics de l'Art Romànic al Penedès organitzada aquest any per les Seccions d’Arts i d'Història de l'Institut d'Estudis Penedesencs.
La trobada va tenir com a centre la ciutat de Vilafranca del Penedès, vila que compta amb un patrimoni medieval important i que es va poder visitar.
D’arquitectura religiosa es va poder visitar la Capella de Sant Joan, fundada per l'orde dels hospitalaris de Sant Joan de Jerusalem i construïda l'any 1307 sobre un temple anterior romànic del segle XII. També es va poder veure l’església gòtica de l’antic convent dels franciscans sota l’advocació del sant fundador de l’orde. És un sobri edifici gòtic de finals del segle XIII d’un gran valor arquitectònic, artístic i històric, que esdevingué el panteó de nobles il·lustres de Vilafranca i de tot el Penedès. Un tercer edifici visitat va ser la Basílica de Santa Maria, començada a construir en estil gòtic l’any 1285, es va edificar sobre una antiga capella romànica segons consta en una inscripció lapidària en llatí que testimonia quan va ser posada la primera pedra.
Pel que fa a l’arquitectura Civil es van comentar el Palau Babau (1308) (Palau Baltà), Palau Reial (s.XII-XIII) actualment seu del Vinseum, el palau gòtic civil (s. XIV) actualment ocupat per l’Ajuntament de Vilafranca. També cal esmentar el recorregut de la Muralla del segle XIV.
La Trobada va començar a la sala d'actes del Vinseum a les deu del matí, amb unes paraules de benvinguda de Raimon Gusi, Regidor de Cultura, Ramon Arnabat, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, i una breu xerrada introductòria sobre els orígens medievals de Vilafranca del Penedès, que anirà a càrrec de Josep Bosch i Planas, historiador medievalista.
L'activitat central va consistir en una visita medieval itinerant, iniciant-se amb una visita conjunta a la Basílica de Santa Maria i per grups a la resta d’edificis, en acabar de dinar, va tenir lloc la xerrada, sobre com “Reviure el passat a través dels sabors”, a càrrec de la Dra. Maria Soler, professora del Departament de Història Medieval de la Universitat de Barcelona. Seguidament es va visitar el Molí del Foix a càrrec d'Alfred Mauri Marti, arqueòleg i historiador. Aquest edifici és un dels testimonis històrics notables de Santa Margarida i els Monjos pel que representa en relació a l’origen del municipi i en el context de l’activitat cerealista del Penedès i del complex moliner format des d’època medieval a la conca del riu Foix.

Des d’Amics de l’Art Romànic voldríem agrair l’organització de l’acte per part de l'Institut d'Estudis Penedesencs i felicitar-los per l’èxit assolit.
Acte Inaugural a la sala d'actes del Museu Vinseum [Fotografia: Institut d'Estudis Penedesencs]
Un dels grups durant les visites guiades [Fotografia: Institut d'Estudis Penedesencs]
Acte central de la trobada [Fotografia: Institut d'Estudis Penedesencs]
La pausa per dinar [Fotografia: Institut d'Estudis Penedesencs]
La conferència de cloenda [Fotografia: Institut d'Estudis Penedesencs]
Fotografia final dels participants [Fotografia: Institut d'Estudis Penedesencs]