dijous, 24 d’octubre del 2013

[21-10-2013] – Conferència «La vidriera en el gòtic civil català. Donem-li llum a un art perdut», a càrrec de la Sra. Carme Domínguez Rodés.

Dilluns 21 d’octubre de 2013, a les 19.00 hores, va tenir lloc la conferència del cicle El gòtic a l’abast «La vidriera en el gòtic civil català. Donem-li llum a un art perdut», a càrrec de la Sra. Carme Domínguez Rodes, historiadora de l’art.
La xerrada, presentada pel Dr. Joaquim Graupera, secretari d'AAR tingué lloc a la sala Pere i Joan Coromines de l'Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona. 
La Sra. Carme Domínguez Rodés és llicenciada en geografia i història (1981) i en història de l'art (1984) per la Universitat de Barcelona i ha dedicat gran part dels seus estudis a la vidriera gòtica catalana, tema que ha esdevingut la seva especialitat. Ha presentat un gran nombre de treballs en diferents congressos i jornades i ha publicat articles sobre aquest tema en revistes especialitzades, des de diverses perspectives (la documentació, la iconografia, els artífexs, la tècnica, la conservació, etc.). Forma part de l'equip d'investigació del  Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA), programa de l’Institut d’Estudis Catalans que es troba integrat en el conjunt de programes sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional (UAI), federació d’acadèmies i institucions científiques amb voluntat de cooperació internacional, amb seu a Brussel·les, a la qual pertany l’IEC des de l’any 1922. L’objectiu genèric d’aquest programa és l’estudi científic i documentat (amb publicació final) de totes les vidrieres medievals, fins al segle xvi, d’edificis religiosos i civils. Pel que fa als vitralls de Catalunya, l’IEC ha compilat més de tres mil transparències, conservades al seu arxiu històric, i ha publicat cinc volums dins la sèrie d’Espanya (VI a X). 
La xerrada es va centrar en les vidrieres medievals documentades i conservades del gòtic català. Des del segle xiv, Barcelona va esdevenir una ciutat activa en el camp de la producció de vidre amb una fira pròpia que es celebrava l'1 de gener (Ninou) al Born. Malgrat que hi ha documentats forns al Pla d'en Llull (1453) i al carrer de Viladalls (1316), part de la producció s'importava de fora sent els de Flandes els més apreciats.
La Sra. Carme Domínguez va destacar la ingent tasca de buidat dels arxius i la documentació de vitralls civils, ja que s'han conservat molt pocs i va dedicar gran part de la conferència a l'inventari de les vidrieres conservades i documentades explicitant el nom dels seus artífexs, promotors i temes tractats en la decoració. D'aquesta manera tenim documentades vidrieres als palaus reials de Mallorca, Barcelona, Lleida i Saragossa. Als ajuntaments de Barcelona, Girona i Cervera i a la Llotja de Barcelona, entre d’altres. Quant als artífex va destacar la col·laboració en alguns casos amb pintors de renom com Bartolomé Bermejo, Bernat Martorell, entre d'altres, en la confecció dels cartrons de les vidrieres.
El Dr. Joaquim Graupera en la presentació de la conferència.
La Sra. Carme Domínguez Rodés  durant la xerrada.