divendres, 5 d’abril del 2013

[11-03-2013] – Conferència «Armat de metre, cinta i llapis. L’art medieval en els viatges de Mn. Alcover» a càrrec de la Dra. Francesca Español

El passat dilluns 11 de març de 2013, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, va tenir lloc la conferència «Armat de metre, cinta i llapis. L’art medieval en els viatges de Mn. Alcover», dins el cicle L’excursionisme científic i la descoberta de l’art medieval. Centenari de Mn. Antoni M. Alcover, a càrrec de la Dra. Francesca Español i Bertran, presidenta d’AAR.
Mn. Antoni M. Alcover (1862-1932) va ser el tema de la conferència central del cicle, amb motiu de la celebració del 150 anys del seu naixement i els 80 anys de la seva mort. La Dra. Francesca Español  va recalcar que aquest personatge és rellevant ja que els seus viatges són importants per ser un dels pioners en realitzar aquests viatges de tipus científic, al Pirineu. El motiu central va ser la recollida d’informació per redactar un llibre, fet que no va succeir ja que aquest projecte va ser abandonat per la elaboració del Diccionari català-valencià-balear que li va dona notorietat.
Mn. Alcover es va formar com eclesiàstic a la Seu de Mallorca, com a catedràtic del Seminari (1888) i com a canonge (1905). Va aprendre dibuix de Francesc Mestre Font (1856-1892), fet que li possibilità de documentar amb dibuixos les notes dels seus dietaris en les excursions. Va publicar la majoria dels seus escrits en el Butlletí de la Societat Arqueològica Luliana amb continguts diversos: poesia, articles de folklore, entre d’altres.
En els seus dietaris anomena els viatges com “eixides”.  En va realitzar per Catalunya i el Rosselló (1900); el Rosselló, novament, el 1902; l’excursió filològica del 1906 i un viatge a Alemanya i altres nacions en el 1907. En les anotacions dels seus dietaris s’hi pot apreciar la forma de viatjar de l’època fins a racons poc accessibles dels Pirineus i també els seus contactes amb intel·lectuals coetanis. Es troba amb Francesc Montsalvatge i Fosas (1853-1917,) a Besalú; amb Narcís Oller i Moragas (1846-1930), a Puigcerdà; també amb Antoni Rubió i Lluch (1856-1937), i Eduardo d'Hinojosa i Naveros (1852-1919), per citar-ne alguns.
La Dra. Francesca Español remarcà, també, el caràcter pioner de la seva visita al Pirineu (1900), fet que seria continuat posteriorment per Lluis Domènech i Montaner (1904), Josep Puig i Cadafalch (1907) i d’altres. L’objectiu de l’“eixida” d’Alcover era documentar monuments del passat amb còpies, descripcions i calcs.  S’ha perdut molt d’aquest material i documentació, però ens resten alguns detalls interessants com és el cas de la descripció del frontal d’altar de Mosoll, ara al MNAC.
Inicialment tenia la intenció de fer altres “eixides” amb aquest sentit a Tarragona i Lleida, però el projecte del Diccionari va avortar-les. Les seves descripcions denoten la seva formació intel·lectual amb un rigor quasi d’arquitecte. La Dra. Español va puntualitzar que s’entreté molt més en l’arquitectura religiosa i parla poc de la pintura mural i, ocasionalment, de la pintura sobre taula. En algun moment s’evidencia que el Pirineu també era freqüentat per agents dels antiquaris, com el cas de Cornellà de Conflent en què el rector li preguntà pel valor del mobiliari litúrgic de l’església, fet que denota que algú s’hi va avançar per intentar comprar aquestes peces.