diumenge, 28 d’abril del 2013

[15-04-2013] – Conferència de Montserrat Pagès sobre l’església romànica de Sant Ponç de Corbera


El passat dilluns 15 d’abril de 2013 va tenir lloc la conferència «Sant Ponç de Corbera, una església del primer romànic en el seu context» a càrrec de la Dra. Montserrat Pagès i Paretas, conservadora de la col·lecció d’Art Romànic, MNAC. La xerrada, dins el cicle El romànic a l’abast, es va celebrar a la sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme 47, Barcelona) i va ser presentada pel Dr. Joan Valero.
L’església, coneguda com a Sant Ponç de Cervelló, va adoptar el nom actual a finals de l’edat mitjana. Es tracta d’una església que presenta les característiques del primer romànic del s.XI. És de nau única amb transepte i amb un campanar de torre sobre el cimbori. Montserrat Pagès va ressaltar les característiques homogènies de l’edifici que responen a un plantejament unitari de l’edifici des dels fonaments.
Aquesta construcció respon a un model de poblament en la zona baixa de Llobregat que volia proporcionar una certa seguretat en un territori de frontera amb els musulmans. Els castells d’Eramprunyà, Cervelló, Castellví de Rosanes, es poden citar a tall d’exemple. Els Cervelló van ser els promotors d’una sèrie de construccions a banda del castell, com la parròquia de Sant Esteve (ara Santa Maria) i les capelles de Sant Silvestre a Vallirana i la de Santa Elena que no esta localitzada.
L’església apareix documentada des del 1068. L’any 1085, en el testament d’Umbert de Cervelló ja apareix citat Sant Ponç en les seves deixes. Aquesta advocació difosa des de Sant Ponç de Tomeres per la Provença, testa la vinculació de la política filo-provençal dels comtes de Barcelona, dels quals els Cervelló en foren consellers.
El 1096 ja apareix esmentat com a priorat depenen de Cluny i administrat, com totes les possessions d’aquesta abadia, per Sant Pere de Casserres.
Montserrat Pagès va destacar com a elements singulars de la construcció el campanar de torre sobre el cimbori i la decoració interior de l’absis amb una sèrie de  fornícules. Finalment es va centrar en les petites mostres de pintura mural que es conserven “in situ” molt malmeses.
Presentació de la conferència pel Dr. Joan Valero
La Dra. Montserrat Pagès durant la seva conferència