dimarts, 26 de juny del 2012

[2/3-06-2012] – Sortida de cloenda a Morella, Vall-de-roures i Horta de Sant Joan


Havia arribat el 2 de juny, data prevista per a l’inici de la nostra sortida de final de curs en la qual faríem un recorregut per tres comarques ––els Ports, el Matarranya i la Terra Alta–– i visitaríem Morella, Vall-de-roures i Horta de Sant Joan. Eren les set del matí, tots els socis, amb una puntualitat exquisida, preparats per pujar a l’autocar, però... on és el vehicle? La nostra presidenta telefona, després sabríem el que havia passat... Però aixó no fou tot, les noves tecnologies s’havien confabulat contra tots nosaltres: el GPS! Una veu enrogallada era qui conduïa l’autocar que, per cert, va sortir de la Ronda Universitat a les vuit del matí i alguns minuts i emprengué camí per la C-32, després per l’autopista AP-7... No li semblà prou bona la sortida de Vinaròs a la N-232 i continuà vers Benicarló i Peníscola... Evidentment, vam demanar que la “veu” callés i desférem el camí. Finalment, vam aconseguir trobar-nos a l’hotel amb la resta de socis que havien anat en cotxe particular.
Després de dinar, el Dr. Francesc Fité i la Dra. Francesca Español ens varen fer una introducció a la història medieval de la vila de Morella i la seva significació dins la història de l’art medieval català. El recorregut es va iniciar passejant pels diversos carrers que encara conserven el regust medieval fins arribar a l’església arxiprestal de Santa Maria. El temple va ser construït entre 1265 i 1343, encara que no va estar totalment acabat fins el 1593, quan va ser consagrat pel bisbe de Tortosa i morellà de naixement, Gaspar Punter. Del temple, la Dra. Francesca Español en va destacar les dues portades exteriors i a l’interior l’estructura del cor elevat baixmedieval i l’escala d’accés, historiat amb escenes del Naixement de Crist i dels Reis Mags, així com la genealogia de Jesús.
Tot seguit, continuàrem l’itinerari amb la visita comentada del convent de Sant Francesc i de forma opcional, qui va voler va poder pujar al Castell que presideix la part superior de la vila. La fundació del convent franciscà data del 17 de maig de 1272. Per notícies documentals se sap que a final del segle XIII el claustre ja s'havia acabat, cap al 1300 es va iniciar la construcció de l'església, que fou consagrada 90 anys més tard. Del conjunt cal destacar el claustre, molt afectat com a conseqüència de les desamortitzacions del segle XIX, de planta rectangular a la qual s'accedeix a través de l'església. L'Aula Capitular es va edificar entre 1427 i 1442 sota les ordres de l'arquitecte Andreu Tarrascó i encara conserva unes pintures gòtiques al fresc, del primer quart del segle XV on es representa la Dansa de la Mort que vàren ser àmpliament comentades per la Dra. Francesca Español.
L’endemà al matí, després de l’esmorzar vàrem deixar Morella per anar a Vall-de-roures. Les explicacions, realitzades pel Dr. Joaquim Graupera, es van centrar en el Castell, l’església parroquial, l’estructura urbana, l’ajuntament i el portal i pont de Sant Roc. Malgrat que l’origen del castell és incert, a finals del segle XIV, l'arquebisbe Garcia Fernández de Heredia va transformar l’edifici militar inicial amb un palau episcopal de caràcter senyorial. Va reconstruir i ampliar la planta baixa i la primera planta tal com ho testen els nombrosos escuts heràldics que es troben en aquestes estances. Una segona etapa de les obres van tenir com a comitent l’arquebisbe Dalmau de Mur (1411) el qual va ser el responsable de la reconstrucció de la segona planta i part alta del castell on la Dra. Francesca Español i va detectar la presència d’un paradís (espai obert que en temps d’estiu servia com a zona residencial). L’església parroquial va tenir unes fases constructives semblants a les del castell ja que els promotors eclesiàstics foren els mateixos.  És d’una sola nau, amb capella presbiterial poligonal, capelles laterals i tres crugies amb una tribuna a la qual s’hi accedeix des del castell. Un element a destacar és la portada de l'església, que es compon d'onze arquivoltes recolzades sobre frisos de capitells decorats amb la història de Noè, els seus fills i els profetes, quedant els laterals d'accés emmarcats per dos grups escultòrics rematats per una Nativitat i la Fugida a Egipte.
La visita va acabar amb els comentaris sobre l’edifici de l’Ajuntament, el qual va esdevenir el símbol del progressiu augment de poder de la burgesia i dels seus consellers en el segle XVI, en detriment del poder de l'arquebisbat representat pel castell. Es tracta d'un edifici d’estil del Renaixement amb una llotja a la planta baixa amb finalitats comercials.
Després de dinar a Horta de Sant Joan vàrem visitar l’edifici parroquial de Sant Joan Baptista. L’església, iniciada en el segle XIV és d’una sola nau coberta de volta de creueria, amb capçalera poligonal, finestrals ogivals i contraforts esglaonats que sobresurten a l’exterior. L’absis i el primer tram són la part més antiga, la resta de l’edifici es va finalitzar entre els segles XV i XVI. En el darrer tram, a finals del XVI, es va construir un cor elevat sobre una volta molt rebaixada típica del gòtic tardà. La façana destaca per la seva simplicitat, amb un rectangle pla i ample amb una porta senzilla i una rosassa a la part superior.
Un cop acabada l’explicació de l’edifici, la Dra. Francesca Español, va cloure la sortida i el curs acadèmic 2011-2012 amb un breu parlament de comiat i de agraïment als socis per la seva participació i assistència en les diverses activitats anuals.