dilluns, 27 de març del 2017

[2017-03-25] - «Visita matinal al Museu Frederic Marès».

El passat dissabte 25 de març de 2017 va tenir lloc la «Visita matinal al Museu Frederic Marès». L’activitat va començar al pati del Museu on la Dra. Francesca Español ens va fer una introducció sobre la història de l’edifici des dels seus inicis, com a jardí el Palau Reial Major, fins a l’actualitat com a seu del Museu Marés, on es conserven les col·leccions que reuní el seu fundador, l'escultor Frederic Marès (1893-1991).
L’any 1946, gràcies a un acord entre l’escultor i l’Ajuntament de Barcelona: ell va cedir tota la seva col·lecció (inclosa l’obra pròpia) a la ciutat i l’Ajuntament , a canvi, va cedir un edifici per poder exposar la seva àmplia col·lecció, en una part, i com a residència Marés fins la seva mort. 
Al llarg de la vista es van comentar uns seguit de peces seleccionades indicant d’on provenien, què simbolitzaven, quina finalitat tenien i amb què estaven relacionades. S’ha fet esment especial dels materials que s’havien emprat per realitzar-les i el perquè de la tria d’aquest material i d’on provenia. 
Dins de l’art medieval, entre d’altres peces, es van poder veure un sarcòfag paleocristià de marbre i altres obres dins del context del romànic, com un fragment de la portada desapareguda de Sant Pere de Rodes, diferents imatges de la Verge amb el Nen i davallaments no complets. D’època gòtica es van comentar un políptic, imatges de la Verge i el Nen, un Sant Cristòfol molt especial que transporta persones a la cintura, i diverses pintures, com per exemple les de Jaume Huguet i Gonçal Peris. Pel que fa a les escultures, van ser interessants les obrades en fusta per Alejo de Vahía, ja del SXVI, amb les quals es va concloure la visita.