dimecres, 1 de febrer del 2017

[2017-01-30] – Conferència «L’estela de Josep Puig i Cadafalch en la interpretació del romànic català» a càrrec de la Dra. Raquel Lacuesta

El passat dilluns 30 de gener de 2017, a les 19.00 hores, va tenir lloc la conferència «L’estela de Josep Puig i Cadafalch en la interpretació del romànic català» a càrrec de la Dra. Raquel Lacuesta, Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. L’acte, que es va desenvolupar a la sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona), va ser presentada pel vocal de l’entitat l Dr. Joan Valero.
La Dra. Raquel Lacuesta és una historiadora de l'art per la Universitat de Barcelona (1973), bé que estudià part de la carrera a la Universidad Complutense de Madrid. Doctorada en història de l'art (1998) a la UB, on també es llicencià en filosofia i ciències de l'educació (1987). La seva tesi doctoral va ser «El Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. Metodologia, criteris i obra. 1915-1981» (Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona, 1998, publicada el 2000 amb el títol Restauración monumental en Cataluña. Siglos XIX y XX). El 1985 entrà al Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, on el 1996 esdevingué cap de la Secció Tècnica d'Investigació, Documentació i Difusió del mateix servei, ara denominat “de Patrimoni Arquitectònic Local”, i la Secció, d'Investigació, Catalogació i Difusió.

La Dra. Laquesta s’endinsà en el s.XIX per argumentar l’ambient cultural i les idees de restauració que formaren la personalitat de Puig i Cadafalch com arquitecte. Les novetats que venien de França en aquest tema a mans de Víctor Hugo, Viollet-le-Duc i altres, arribaren a Barcelona amb la nova Facultat d’Arquitectes l’any 1878. Professors de la facultat com Elies Rogent, Domènech i Montaner i altres, varen modelar la personalitat del jove Puig, les idees dels quals, van ser analitzades per la Dra. Lacuesta.
En una segona part de la xerrada, va repassar les novetats i aportacions importants que representaren els diferents intervencions de Puig en els edificis restaurats per ell. Aquest encapçalarà una actitud critica i revisionista sobre els criteris de restauració imposats per Elies Rogent : conservadorisme versus restauracionisme. Entre els edificis emblemàtics restaurats per Puig, que va anar analitzant durant la xerrada, trobem la catedral de la Seu d’Urgell, Sant Martí Sarroca, la catedral de Solsona, el monestir de Montserrat, el conjunt e Terrassa i la controvertida obertura de Via Laietana.

 
Públic assistent a la conferència
El Dr. Joan Valero presentant a la Dra. Lacuesta
La Dra. Raquel Lacuesta