dissabte, 18 de febrer del 2012

[13-02-2012] – Conferència de la Dra Francesca Español: «Iconografía antisemita, dins del cicle Els jueus a Catalunya»

El dilluns 13 de febrer, la professora Francesca Español va dur a terme a la sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans la conferència Iconografía antisemita, dins del cicle Els jueus a Catalunya.
D’entrada, la conferenciant va diferenciar les dues facetes amb què els jueus podien ser representats en l’art medieval (preferentment en la pintura i la miniatura): des d’una perspectiva de carácter més positiu (mostrant les seves tècniques artesanals, com a orfebres, enquadernadors de llibres, exercint la medinica) i des d’un punt de vista clarament negatiu, punt des del qual centrà la conferència.
Un dels aspectes en el qual ha incidit més és la relació que la iconografia de l’Eucaristia presentà amb es jueus, atès que aquests negaven la presència de Crist en l’hòstia consagrada. D’aquesta manera, en diversos retaules dedicats al Corpus Christi apareixen escenes on els jueus profanen les hòsties, o altres històries directamente relacionades amb aquest tema. Com a exemples, s’ha mostrat el retaule i frontal de Vallbona de les Monges i el retaule de Villafermosa. Aixímateix, els artistes cristians obvien un fet innegable: Jesús, així com els seus deixebles, eren jueus. En conseqüència, en les escenes de la vida de Crist només subratllen els trets físics característics dels jueus en els personatges negatius, com Judes al Sant Sopar, o els botxins que flagel·len Jesús (els quals, en realitat, haurien de ser romans). En aquest punt, la professora ha acudit als textos catalans narratius de la Passió, els quals culpen de manera explícita els jueus de la mort de Crist.