dissabte, 5 de març del 2011

[21/02/2011] – Conferència del Dr. Joan Valero: “Itineraris de l’escultura gòtica: dels monestirs a les col•leccions”

El passat dilluns 21 de febrer de 2011 va iniciar-se el cicle de conferències Art medieval i col·leccionisme amb la xerrada “Itineraris de l’escultura gòtica: dels monestirs a les col·leccions”, a càrrec del Dr. Joan Valero Molina. L’acte va tenir lloc a la Sala Nicolau d’Olwer, de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47 – Barcelona) a les 19 h. i hi van assistir una cinquantena de persones.
El Dr. Joan Valero va presentar, a partir de l’exemple de les escultures gòtiques, l’espoli que el nostre patrimoni ha patit al llarg dels segles XIX i XX. Un cas paradigmàtic d’aquest procés seria la dispersió de les escultures que formaven part de les tombes reials de Poblet. D’aquestes tombes, en va resseguir els diferents fragments conservats en diversos museus d’arreu del món i en va qüestionar en alguns casos l’autoria i l’atribució a una tomba concreta proposada per la restitució de Frederic Marés. Una de les tombes en la que s’hi va entretenir va ser amb la de Ferran d’Antequera que, possiblement, va ser refeta i desplaçada del seu lloc original en el segle XV.
A partir de diversos exemples, va anar descrivint les possibilitats que tenim per poder fer-nos una idea del patrimoni perdut i de com efectuar un seguiment de l’itinerari de les diferents peces a través d’antiquaris i col·leccionistes i de les col·leccions museístiques.