diumenge, 12 de desembre del 2010

Crònica Congrés Internacional "Ianua Coeli: La Porta Monumental Romànica als Territoris Peninsulars."

El congrés internacional Ianua Coeli: La Porta Monumental Romànica als Territoris Peninsulars s'ha dut a terme els dies 24 a 27 de novembre, amb un gran èxit de convocatòria, i també amb un magnífic nivell acadèmic. Durant aquests dies, alguns dels especialistes més assenyalats en el camp de l'art romànic han debatut nombroses qüestions relatives a les portalades romàniques, des de perspectives diferents (iconogràfiques, estilístiques, estructurals, funcionals...). Les sessions dels dies 24 a 26 s'han efectuat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, mentre que la del dia 27, dedicada d'una manera més específica a la portalada de Ripoll, s'ha traslladat a aquesta localitat. Aquesta circumstància ha permès valorar i contrastar in situ, davant del mateix monument, algunes de les consideracions i temes de debat que han anat sorgint en el decurs del congrés.Les actes del congrés seran publicades en el volum de la revista Lambard corresponent a l'any 2011. Atesa la qualitat de les presentacions dutes a terme pels ponents, es preveu que aquest llibre esdevingui una referència obligada per als estudis futurs que s'ocupin sobre el tema de les portades gòtiques.


Inauguració del Congrés a càrrec del Dr.Salvador Giner (President de l'IEC), la Dra. Francesca Español (Presidenta AAR) i el Sr. Daniel Solé (Subdirector General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya)

Públic assistent a una de les sessions a Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans.

Visita comentada a la portada del monestir de Santa Maria de Ripoll.

Sessió de clausura del Congrés a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Ripoll.
De esquerra a dreta: Dr. Xavier Barral; Dr. Joaquin Yarza; Sr Miquel Sitjar Serra, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; la Il·lustríssima Senyora Teresa Jordà Roura, alcaldessa de Ripoll i la Dra. Francesca Español, presidenta d'AAR.