dimarts, 4 d’abril del 2017

[2017-04-03] - Conferència «Pintura gòtica a Mallorca: obres, promotors i mestres» a càrrec de la Dra. Tina Sabater.

El passat dilluns 3 d’abril de 2017, a les 19.00 hores, va tenir lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona) la conferència del cicle Gòtic a l’abast «Pintura gòtica a Mallorca: obres, promotors i mestres» a càrrec de la Dra. Tina Sabater. Universitat de les Illes Balears.
La Dra. Tina Sabater, professora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la Universitat de les Illes Balears, és una experta en l’art gòtic mallorquí i així ho demostrà en la xerrada «Pintura gòtica a Mallorca: obres, promotors i mestres», presentada pel Dr. Joan Valero.
El gòtic a Mallorca s’introduí en fundacions monàstiques, casals senyorials i parròquies que han aportat bé les obres conegudes (de vegades en resten molt pocs fragments) o bé els contractes i documentació relacionada amb elles i que ha permès conèixer qui eren els promotors que les havien finançades i qui era l’artista que l’havia realitzada.
La Dra. Sabater dividí l’època gòtica mallorquina en dues etapes, sent la segona (que es correspon a la segona meitat del S XV) aquella on es desenvolupa plenament l’estil gòtic mallorquí amb les seves característiques identificadores i on es fa palesa la importància dels civils (juristes, mercaders, comerciants) com a promotors i de l’heterogeneïtat com a característica de l’escola mallorquina. Per exemple, d’entre les obres de les que parlà (i en mostrà nombroses imatges) podem esmentar pintures importades com les que arribaren al convent de Santa Clara i que provenien d’Itàlia (Regne de Nàpols) o els Còdex miniats dels quals existeix considerable bibliografia i que tenen un interès artístic extraordinari.
Pel que fa a personatges destacables com a promotors, esmentà entre d’altres, a Berenguer Batlle, bisbe d’Elna i de Mallorca que va promoure la realització de la capella de Santa Eulàlia de la catedral mallorquina (on hi és enterrat) així com la construcció de la càtedra que encara es conserva. D’entre els pintors la Dra. Sabater escollí comentar, entre d’altres, obres de Miquel Alcanyís, del Mestre de Santa Eulàlia i amb les de Pere Terrencs acabà la xerrada i donà pas a les preguntes.
Públic assistent a l'acte [Fotografia: M.Castellanos]
Presentació de l'acte per part del Dr. Joan Valero [Fotografia: M.Castellanos]
La Dra Tina Sabater durant la xerrada [Fotografia: M.Castellanos]