diumenge, 1 de maig del 2016

[15-02-2016] - Conferència: «El comte Pere II d’Urgell (1348-1408) i les arts», a càrrec dels Dr. Francesc Fité i Llevot i Dr. Alberto Velasco González

El passat dilluns, 15 de febrer de 2016, va tenir lloc a la sala Pere i Joan Coromines la conferència: «El comte Pere II d’Urgell (1348-1408) i les arts», a càrrec dels Dr. Francesc Fité i Llevot, AAR-Universitat de Lleida, i Dr. Alberto Velasco González, Museu de Lleida. 


   La conferència va donar a conèixer la figura del comte Pere II d’Urgell des del punt de vista de les seves promocions artistiques, tot posant èmfasi en l’importància del context històric, polític i religiós. Dins el conjunt de les obres que va encarregar, els Dr. Fité i Dr. Velasco van presentar una gran troballa: el copó de Pere II d’Urgell a l’Hermitage de San Petersburg. Fins aleshores, aquesta peça depositada al museu rus no havia sigut identificada per cap especialista com a obra de Pere II d’Urgell. Es tracta d’una peça d’ús litúrgic d’argent sobredaurat d’un treball tècnic extraordinàri. Segons els conferenciants, la peça hauria estat feta en algun obrador de la ciutat de Barcelona atés el punxó propi de la ciutat. La tipologia també l’enquadra en els tallers barcelonins dels segles XIV i XV, les obres dels quals es caracteritzaven per dos braços serpentejants sorgits de l’eix central i coronats per àngels. La seva identificació també s’ha portat a terme a través de la presència de l’heràldica dels comtes d’Urgell, present a la base del copó. Però, l’importància del copó no només rau en les seves qualitats tècniques, estilístiques, etc, sinó també en el fet que, juntament amb un portapau del monestir de Sixena, esdevé un testimoni únic dels objectes preciosos encarregats pels comtes d’Urgell.