dilluns, 9 de juny del 2014

[26-05-2014] – Presentació del llibre «Un Palais dans la ville: Le Palais des Rois de Majorque à Perpignan» a càrrec del Dr. Olivier Poisson, el Dr. Aymat Catafau, i el Dr. Olivier Passarius.

El passat dilluns 26 de maig de 2014, va tenir lloc la presentació del llibre «Un Palais dans la ville: Le Palais des Rois de Majorque à Perpignan» a càrrec de: Dr. Olivier Poisson, Conservador General del Patrimoni, Ministère de la Culture de France i president de l'Associació Cultural de Sant Miquel de Cuixà ; Dr. Aymat Catafau, professor de la Universitat de Perpinyà; Dr. Olivier Passarius, arqueòleg. Director del Pôle Archéologique Départamental. Consell General dels Pirineus Orientals.
Aquest llibre està dedicat a la història del Palau dels  Reis de Mallorca a Perpinyà,  l'evolució de la seva arquitectura i del seu lloc en el desenvolupament de la ciutat en l'Edat Mitjana.
Construïda sobre el turó del “Puig del Rei” a partir dels anys 1270, el Palau dels Reis de Mallorca és una fita important en l'evolució de l'arquitectura palatina a Europa Occidental. Aquesta residència va ser construïda a les afores de la ciutat de Perpinyà per donar cabuda a la cort del jove regne de Mallorca. La seva construcció es va convertir en el laboratori d'una arquitectura principesca mundial a la fi del segle XIII.  Malgrat que aquest palau ha restat oblidat durant segles absorbit per la ciutadella militar,  ha tornat des de fa seixanta anys al cor de la històrica ciutat de Perpinyà . El seu mestre de cases Pau Ramon Pons Descoyl, molt actiu a Perpinyà i les Illes Balears, va idear un palau pla, molt pràctic i innovador per la seva època, gairebé una forma quadrada de 60 metres a cada banda. Està organitzat en dos espais completament diferents: l'espai públic al voltant del pati gran i l'espai privat destinat a contenir les estances reials. El conjunt públic està dominat per dos grans espais: la capella, en una posició central i prop del model de la Sainte-Chapelle de París, presenta dos santuaris sobreposats. El segon dels espais dominants és la "gran sala", la seu del poder polític on hi tenia cabuda la sala del tron i la Cancelleria. Els elegants pòrtics i galeries que alleugen les façanes principals s'oposa a l'austeritat de la coberta exterior coronada solament amb merlets. Malgrat que una part del palau  està construïda amb maó i graveta unida amb morter, amb un acabat emblanquinat i pintat, moltes parts (portes, finestres, galeries, escales, torres principals) estan obrades amb pedra de marbre vermell de Villefranche-de-Conflent i de blanc i blau de Ceret.
Aquest  llibre que es va presentar conté les actes del simposi internacional "Un palau a la ciutat", celebrat a Perpinyà, el maig de 2011, 700 anys després de la mort de Jaume II de Mallorca i l'accés al tron de Sanç I. Inclou comunicacions de quaranta estudiosos (historiadors, historiadors de l'art, arqueòlegs, arquitectes, geòlegs) i per tant, vol contribuir al redescobriment d'aquest monument emblemàtic de Rosselló.  L’obra, que es presenta en dos volums, s’ofereix a un preu especial pels Amics de l’Art Romànic. El primer volum està dedicat al palau, des de la seva construcció en la segona meitat del segle XIII fins a la seva rehabilitació a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, data en que es va obrir al públic pel Consell General dels Pirineus Orientals.  El segon volum ofereix una nova mirada a la ciutat de Perpinyà, la capital del nou regne, que després s'adorna amb notables monuments religiosos i públics. Aquest dinamisme econòmic i cultural sense precedents recolza l'efímer regne de Mallorca, associat a la ment d'aquest rossellonesos.

L’obra, que es presenta en dos volums, s’ofereix a un preu especial pels Amics de l’Art Romànic