diumenge, 16 de març del 2014

[10-03-2014] – Conferència: « L’univers de la reina Elisenda de Montcada » a càrrec de la Dra. Francesca Español

El dilluns 10 de març del 2014 a la sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans, la Dra. Francesca Español impartí la conferència “L’univers de la reina Elisenda de Montcada”  que forma part del Cicle: Promoció artística femenina a la Corona d’Aragó baixmedieval.
La reina Elisenda de Montcada és coneguda, entre d’altres obres,  per ser la promotora del Monestir de Pedralbes.
A partir d’una vista aèria d’aquest monestir, la Dra. Español ens ha fet conèixer la dama de la noblesa que es convertí en reina (per relativament poc temps) i que acabà sent una vídua de rei de gran importància i influència.
Elisenda de Montcada ens ha estat presentada com una persona intel·ligent que va saber acompanyar el seu marit però, alhora, va saber cuidar d’ella i promocionar la seva família.
Per construir el monestir on pensava retirar-se va escollir un indret allunyat dels nuclis urbans (Barcelona, Sarrià) i per això va ser necessari construir dos monestirs: un de gran per a monges clarisses (que és el que coneixem actualment amb la mateixa funció) i l’anomenat “Conventet”, més petit, que estava destinat als franciscans que impartien els sagraments a les persones del monestir femení que hi vivien en clausura.
La Dra. Español ha fet notar que la unitat estilística de l’església indica, per una banda, un temps curt de construcció però, també, un finançament prou important per aconseguir-ho.
Un cop vídua, la reina es retirà a Pedralbes però no al monestir on les normes eren molt estrictes; es construí un palauet adossat al recinte monàstic des del qual podia seguir, a l’hora, amb la vida cortesana i amb la religiosa. Aquesta dualitat queda reflectida en la seva tomba. Va escollir una tomba de doble façana: una que dóna a l’altar major de l’església (tenia dret a fer-ho com a patrocinadora) i en la que la seva imatge apareix vestida com a reina i una segona façana que dóna al claustre i on la imatge de la reina apareix amb els hàbits de les clarisses.
La reina influí en la seva família per tal que fessin aportacions econòmiques que permetessin l’esplendor del monestir. Per això podem trobar-hi quantitat d’escuts de la noblesa catalana.
Fou en el segle XIX quan començà a patir un greu espoli de les seves pertinences que podem trobar repartides arreu del món.
Tota la conferència ha estat farcida de “petits parèntesis” en els quals la Dra. Español ens explicava com estava vertebrat un monestir, com vivien els nobles de l’època, com eren els oficis religiosos, com es traslladava el material per a la construcció,.....
Poden dir, doncs, que aquest monestir és la demostració més palpable de l’extraordinari paper que podien tenir les dames de la noblesa a l’època baixmedieval.