dilluns, 1 de novembre del 2010

[27-10-2010] - Lliçó inaugural del curs 2010-2011. «El passat i el present de l'art romànic de Sant Benet de Bages» a càrrec de la Sra. Marta Lacambra Puig.

El dimecres 27 d’octubre de 2010, a la Sala Pi i Sunyer de l'IEC (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona), es va inaugurar el curs 2010-2011 amb una conferència de la Sra. Marta Lacambra Puig, que va ésser presentada per la Dra. Francesca Español, Presidenta de l’entitat Amics de l’Art Romànic. La Sra. Marta Lacambra Puig és la coordinadora del Projecte "Món Sant Benet" i Directora de l'Obra Social de Catalunya Caixa. Al llarg de la conferència va anar explicant el procés de creació d’aquest projecte que va començar a gestar-se l'any 2000, quan Caixa Manresa va adquirir el Monestir de Sant Benet de Bages. El monestir benedictí d’origen medieval, declarat monument nacional el 1931, havia entrat en un seriós procés de degradació arquitectònica i amenaçava ruïna en moltes parts de l’edifici. Marta Lacambra va explicar el procés de la seva compra, el qual responia a una àmplia demanda social perquè el monument es preservés i es garantís el seu futur. També va esmentar l’interès de l’Obra Social de Caixa Manresa d'apostar per projectes que potenciessin la regió central de Catalunya a nivell turístic i econòmic.
El projecte no es va aturar solament en la restauració del monument, segons Marta Lacambra, sinó que va potenciar un procés de reflexió per tal de definir els usos a què s’hauria de destinar el monument un cop restaurat. Aquesta nova funció hauria de tenir prou força per interactuar en el seu entorn, definint un equipament cultural i turístic que fos punt de referència a Catalunya, a Espanya i a Europa. Aquesta nova dimensió es va anar definint al voltant de la Fundació “Alícia, alimentació i ciència”, potenciant un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic, amb vocació social, i obert a tothom per promoure la bona alimentació. Al final de la conferència, la Dra. Francesca Español, abans del torn obert de preguntes, va agrair a la Sra. Marta Lacambra la seva col·laboració en aquest acte d’Amics de l’Art Romànic i va destacar l’excel·lent oratòria de la conferenciant i la seva forma de presentar el tema d’una forma amena i entenedora. El públic que va omplir la sala, amb una assistència de 52 persones, va valorar les aportacions de la Sra. Lacambra amb un fort i càlid aplaudiment. Per a més informació sobre Món Sant Benet"