diumenge, 19 de febrer del 2017

[2017-02-13] – Conferència «El primer romànic com a projecte europeu de Josep Puig i Cadafalch en temps d’entreguerres» a càrrec del Sr. Eduard Riu-Barrera.

El passat dilluns 13 de febrer de 2017 va tenir lloc, a la sala Nicolau d’Olwer, Institut d’Estudis Catalans, la última de les conferències del XXXI Cicle de conferències dins el marc del Centenari Josep Puig i Cadafalch «Josep Puig i Cadafalch (1867-1956). Memòria de l’historiador I de l’arquitecte». Aquesta va anar a càrrec del Sr. Eduard Riu-Barrera, Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya, amb el títol «El primer romànic com a projecte europeu de Josep Puig i Cadafalch en temps d’entreguerres».
Eduard Riu-Barrera va situar  el temps en que Josep Puig i Cadafalch va bastir la seva teoria sobre l’origen del primer art romànic entre  els anys 1918-1939. El seu discurs es va centrar en com Puig va articular una arquitectura moderna reformulant diversos estil històrics tot replantejant l’art local  per bastir un art global. Aquest projecte li va permetre fer una mirada a Europa amb un projecte cosmopolita que no va ser entès per la historiografia espanyola. Segons Riu-Barrera hom ha d’entendre la creació de l’IEC com una forma de superar aquests límits acadèmics imposats per la historiografia espanyola i establir els propis criteris científics, amb aquesta institució com a eina.
En temps de Puig, aquesta visió va ser durament criticada per Eugeni d’Ors. Des de La Veu de Catalunya, el portaveu del catalanisme polític conservador, i a través del "Glosari", la columna periodística més influent del segle passat, Ors, convertit en Xènius, va redactar una sèrie d’articles d'expressió personal, contra aquesta visió de Puig el 1911. Per altra banda, aquestes teories europeistes van tenir la seva continuïtat amb l’obra de l’arquitecte Marià Rubió i Tudurí (1896 - 1962) publicades en el llibre Catalunya amb Europa (1932).
Riu-Barrera es va dedicar també a repassar com la historiografia catalana actual havia tractat aquesta teoria europeista de Puig . Aquesta recerca es va iniciar amb els treballs de Ramon Grau i Marina López, publicats a Ictineu. Diccionari de les ciències i les arts als Països Catalans (1979), i també en diversos articles publicats per Xavier Barral i Olivier Poisson.
Presentació de la conferència i cloenda del curs a càrrec de la Dra. Francesca Español, presidenta d'AAR-IEC.
El Sr. Eduard Riu-Barrera en un moment de la seva intervenció
Públic assistent a la xerrada