dijous, 14 de novembre del 2013

[09-11-2013] – Visita comentada a la Seu Vella i al Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal

El dissabte 9 de novembre de 2013, els Amics de L’Art Romànic varem fer una visita a Lleida, una ciutat, l’esplendor històric de la qual, sovint oblidem. 

La visita va començar a la Seu Vella de Lleida. Un edifici singular, de gran bellesa, originalitat i valor arquitectònic que ha sigut molt maltractat pel temps i per les circumstàncies històriques. El Dr. Francesc Fité va iniciar la visita a la part romànica de la nau, i va fer un detallat comentari in situ del programari iconogràfic que es desplega en els capitells de la mateixa. Després de comentar aquests capitells, i els diferents tallers que s’hi poden apreciar, va descriure també les diverses capelles laterals i les pintures recuperades que s’hi poden observar. Seguidament va a passar a comentar el claustre, una joia de gran singularitat per les seves dimensions i per la seva posició. Un claustre certament impressionant i amb molt bona vista, cosa gens freqüent, el qual havia pràcticament desaparegut, en ser adaptat per a us militar i que va necessitar de profundes obres de restauració. Sortint del claustre es va comentar la portalada d’aquest, la qual presenta les característiques monumentals d’una portada de catedral, moment que es va aprofitar per a fer al fotografia de grup. 
Abans que el Dr. Fité ens comentes les restants portalades, vàrem pujar fins el Castell del Rei, conegut també com la Suda, on ens van ajudar a reconstruir mentalment el que havia sigut un gran palau. La posició privilegiada d’aquest castell amb un domini absolut de la plana, juntament amb diversos atzars històrics, i el paper de la pròpia Lleida en moments històrics, i bèl·lics, importants van ser causa que avui en quedi ben poca cosa en peu. Menys afortunat fins i tot que la Seu que te just al costat, va caldrà l’esforç mental de tots ajudat per la riquesa descriptiva de la nostra guia, per recuperar el fulgor de la seva passada esplendor. 
Després de comentar, amb una mica de pressa la resta de portalades, obres interessantíssimes de l’escola de Lleida, varem anar a dinar. A la tarda en cara ens quedava un plat fort: El museu de Lleida.
Alberto Velasco, ens va portar fins a les joies medievals d’aquest interessantíssim museu, que mostra la història de Lleida des dels seus inicis, en un entorn molt didàctic. El passat andalusí de la ciutat hi es present i destacat malgrat les poques restes materials d’aquest període, que va deixar una herència en canvi molt important en el paisatge amb la creació de l’horta de Lleida. 
Vàrem fruir molt amb les talles i les pintures que formen part d’un conjunt d’obres de diferents indrets pertanyents al bisbat de Lleida. Lamentablement algunes d’aquestes obres estan ara en litigi, degut a que els canvis en la configuració del bisbat, ara molt empetitit , han fet que els llocs d’origen d’algunes de les peces siguin ara part d’altres bisbats, com el de Barbastre o el d’Osca, i aquest bisbats pel que sembla ara voldrien tenir-les.