dimecres, 8 de maig del 2013

[27/28-04-2013] – Visita comentada als monuments romànics del Ripollès



El passat cap de setmana del 27 al 28 d’abril de 2013 es va organitzar la visita comentada als monuments romànics del Ripollès a càrrec de la Dra Francesca Español i el Dr. Francesc Fité.
Durant el matí del dissabte es va fer la visita de la canònica de Sant Joan de les Abadesses on es van analitzar el mobiliari litúrgic que conté. L’edifici va estar molt afectat pels terratrèmols del 1428 que, amb l’ensorrament del campanar, va afectar a l’estructura de la girola de l’altar presbiterial que va ser refeta en època gòtica amb un estil poc respectuós amb l’original. Sobre el mobiliari litúrgic cal destacar el conjunt del davallament (1250) i les obres fetes durant l’abadiat de Ramon de Bianya: el sepulcre del beat abat Miró, el retaule de Sant Agustí i el retaule de la Verge Blanca tots fet en alabastre de Beuda. Tot seguit es va poder seguir la visita pel claustre gòtic, iniciat al 1442 per Joan Bar i Joan Girard on vàrem poder polemitzar sobre uns arcs sustentats amb uns capitells romànics que es desconeix si formaven part del claustre romànic del s.XII o bé pertanyen a l’antiga sala capitular. La visita es va concloure a les sales del museu on es va fer un esment especial a les obres d’orfebreria, els teixits brodats gòtics i el timpà romànic de la parroquial de Sant Joan i Pol.

El dissabte a la tarda es va visitar l’església de l’antic monestir de Sant Pere de Camprodon i l’església parroquial que conté l’arqueta de Sant Patllari i uns capitells reaprofitats romànics que sostenen l’altar major.
El mati de diumenge, una nevada inesperada ens va impossibilitar la visita a l’església de Santa Cecília de Molló i es va optar per avançar l’anada al monestir de Santa Maria de Ripoll. A banda del comentari a l’evolució arquitectònica de l’edifici i la descripció iconogràfica i estilística de la portada vàrem poder observar l’aspecte que presenta la galeria romànica del claustre que ha estat restaurada fa poc. Aprofitant la capitalitat cultural de Ripoll d’aquest any l’estada a la vila va coincidir amb una exposició de fotografies de la construcció del monestir Fotografies de 1867 del monestir de Santa Maria de Ripoll” que amablement va ser comentada pel comissari de la mateixa Antoni Llagostera. Els que varen voler van poder complementar l’estada visitant la fira dels llibres publicats pels centres d’estudis locals de les terres de parla catalana organitzada per la coordinadora dels mateixos i per l’Institut Ramon Muntaner.
Explicació de Dr. Fité a Sant Joan de les Abadesses
Explicació de la Dra. Español davant  del retaule de Sant Agustí
Explicació del sepulcre de l'abat Miró per la Dra. Español.
Explicació del retaule de la Verge Blanca per la Dra. Español.
El claustre de Sant Joan de les Abadesses.
Sant Pere de Canprodon
Explicació de l'església monacal de Ripoll per la Dra. Español.
Explicació la portada de Ripoll per la Dra. Español.