dissabte, 18 de març del 2017

[2017-03-06] - Conferència «Remembranza Luna y fama Mendoza. Arte y arquitectura de la capilla de Santiago en la catedral de Toledo» a càrrec de la Dra. Matilde Miquel.


El passat 6 de març de 2017, a les 19.00 hores, va tenir lloc, a la sala Pere i Joan Coromines de l'Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona), la conferència del cicle Gòtic a l’abast «Remembranza Luna y fama Mendoza. Arte y arquitectura de la capilla de Santiago en la catedral de Toledo» a càrrec de la Dra. Matilde Miquel. 
La professora Matilde Miquel és Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de València amb Premi Extraordinari (2001, núm. 1), el 2006 es doctora per la mateixa universitat, en la modalitat de Doctorat Europeu, aconseguint el premi extraordinari de doctorat. La seva tesi doctoral: Tallers i mercat de pintura a València (1370-1430), dirigida pels doctors Amadeo Serra Desfilis i Miguel Falomir Faus, va ser publicada sota el títol: Retaules, prestigi i diners. Tallers i Mercat de pintura a la València del gòtic Internacional (Universitat de València, València, 2008). Des de 2009 és professora del departament d'Història de l'Art I (Medieval) de la Universidad Complutense de Madrid.
Aquesta capella funerària va ser construïda entre 1435 i 1440 per Hanequin de Brussel·les i costejada pel condestable Álvaro de Lluna, favorit de Joan II que després de caure en desgràcia, va ser decapitat el 1453. Ocupa tres trams de la girola exterior i està realitzada en estil gòtic toledà amb volta de nervadura estrellada. Al centre de la capella hi han els sepulcres d' Álvaro de Lluna i Juana Pimentel, la seva dona, que gràcies a ella va poder acabar-se. Altres enterraments de destacats familiars ocupen els laterals com (d'esquerra a dreta) els de Juan de Cerezuela (†1442) i Pedro de Luna (†1404), Arquebisbes de Toledo, i Juan de Lluna i Álvaro, fill i pare del Conestable respectivament. El retaule gòtic del fons va ser encàrrec de Maria de Luna en 1488, amb les traces de Pedro Gumiel, amb escultures i predel·la de Juan de Segòvia i pintures del Mestre de Sant Ildefons i Sancho de Zamora. En els angles de la capella diverses escultures de sants tallades per Mariano Salvatierra a 1791.
[Fotografies Francesca Español]