Els passats 29 i 30 de maig de 2010 es va fer l’última activitat del curs 2009-2010, que va consistir en una excursió pels monuments romànics de la Noguera i del Pallars Jussà. Es va començar la visita amb un recorregut pel Museu de la Noguera i l’església gòtica de santa Maria la Major de Balaguer acompanyats per la directora del museu Carme Alòs Trepat. El patrimoni de Balaguer és ric en testimonis de les èpoques islàmica i comtal de la comarca de la Noguera, i s'ha convertit en un dels punts de referència per entendre la petjada de l'Islam a Catalunya. Per la seva part, l'església i antiga col•legiata de Santa Maria fou començada el 1351 i es troba construïda en el cim del Pla d’Almatà que domina la ciutat. És possible que la base del campanar de l’església actual sigui una part de l’absis poligonal d’una primitiva església dedicada a Sant Miquel. L'edifici, però, tardà molts anys en acabar-se, la construcció fou generosament finançada per la comtessa d’Urgell Cecília de Comenge, vídua de Jaume I d’Urgell. Desprès de dinar es va visitar l’Arxiu Gavin, que es troba des de l’octubre del 2008 al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes (Os de Balaguer). Es va realizar un recorrgut per les dependències de l’arxiu acompanyats pel seu director Josep Maria Gavin, propietari del fons i un dels fundadors d’AAR l’any 1977. Seguidament la Dra Francesca Español ens va comentar el monestir de Bellpuig de les Avellanes, amb un especial atenció a la seva funció funerària ja que contenia les tombes dels comtes d’Urgell que actualment es conserven al Cloisters Museum de Nova York. La seva sortida del monestir es va produir el 1906, quan el banquer Agustí Santesmasses les va vendre a un antiquari de Vitòria per 15.000 pessetes després de la desamortització de Mendizábal. Més tard es van traslladar a França per ser embarcades cap a Nova York.
A ultima hora de la tarda, amb els comentaris del Dr. Francesc Fité es va fer un extens recorregut per les restes del castell i la col•legiata de Sant Pere d’Ager. Aquesta fortificació ja és esmentada des del 1034, quan ja era en poder d’Arnau Mir. Els sarraïns van tornar a prendre el castell el 1046 i el mateix Arnau Mir el va conquistar definitivament en 1048 i en va fer la seva residència. Possiblement sigui d’origen islàmic. Des del 1048 s’hi va establir una comunitat de canonges que depenia de Sant Llorenç de la Roca, i en 1064 hi passa a dependre també la canònica de Sant Miquel de Montmagastre. En 1066 hom va intentar unir aquest establiment amb Cluny, sense èxit.
L’endemà al mati es van iniciar les activitats amb la visita comentada al castell de Mur i l’església parroquial de Santa Maria de Covet. El Castell de Mur es identificat per la seva forma triangular. Però la part més interessant de la visita del matí va ser la portalada principal de Santa Maria de Covet que es troba situada al mur de ponent formant un cos rectangular avançat, coronat per una cornisa plana sobre mènsules i ornamentada amb una sèrie de relleus d’una rica iconografia. Els artistes que esculpiren Covet tenien influències de l'escola tolosana, entre altres. Després de dinar es va cloure la visita amb la pujada al castell de Llordà amb els comentaris del Dr. Francesc Fité. El Castell de Llordà, malgrat haver-ne referències del segle X, és una construcció del segle XI. L’any 1033 Arnau Mir de Tost, cavaller urgellenc, i la seva esposa, compren al comte d’Urgell aquest petit castell. Arnau Mir decideix convertir-lo en post avançat del comtat d’Urgell, en una base d’operacions de les seves campanyes de conquesta arreu del Montsec.
A la visita hi van participar un cinquantena de socis, i pels comentaris rebuts, sembla que la última activitat del curs 2009 -2010 va ser del gust de tothom.